Albert Hoogendijk is gecertificeerd mindfultrainer (MBSR & MBCT) en oprichter van BeMindful Training & Coaching (lees hier meer). BeMindful Training & Coaching richt zich specifiek op professionals in de Jeugdzorg en helpt medewerkers en teams om bewuste keuzes te leren maken, die tot betere uitkomsten leiden: voor hun eigen gezondheid, voor hun collega’s en voor de klant. Dit doen zij aan de hand van mindfulnesstraining. Maar wie is Albert Hoogendijk? Hieronder stelt hij zich nader aan jou voor.

Wat heb je gedaan voor je begon met het geven van trainingen?

Mijn eerste ervaring met mindfulness was zo’n 10  jaar geleden doordat ik een training mindfulness voor managers volgde. Dit was een cadeautje voor mij en hier heb ik enorm van genoten. Inmiddels ben ik vertrouwd geraakt met de dagelijkse praktijk van mindfulness en heeft het mijn leven zo verrijkt dat het tijd werd om het cadeautje door te geven.

Maar hoe doe je dit, een waardevol geschenk doorgeven? Voor mij was dat antwoord:

  • Door 800 km naar Santiago de Compostella te lopen en na te denken hoe ik dit zou kunnen doen.
  • Door de opleiding als mindfulness trainer te volgen.
  • Door mijn baan  als leidinggevende op te zeggen.
  • Door een bedrijf te starten samen met mijn vrouw Inge, met de  overtuiging  dat mindfulness van grote toegevoegde waarde is en wij zo onze bijdrage willen leveren aan een mindfulle samenleving.

Waarom heb je voor het trainersvak gekozen?

Werken met aandacht en betekenis is juist in deze tijd die veel van ons vraagt van belang. Als coach en als trainer werk ik aan een gezonde en duurzame samenleving. Dit voegt waarde toe voor zowel de individuele deelnemer als ook voor de organisatie waarin zij werken. Ik merk in de praktijk dat een mindfulnesstraining grote impact kan hebben op mensen.

Wat maakt jouw trainingen uniek?

De training  ‘Veerkracht in je Werk’ is een ervaringsgerichte training. Dit betekent dat de mensen die de training volgen direct aan de slag kunnen met het geleerde en op die manier kunnen ervaren welke betekenis het heeft. Ook kunnen ze dit direct in hun dagelijks leven en werk integreren. Daarnaast is er een mooi werkboek met achtergrond informatie. Deze training blijft je bij en heeft een bijzondere waarde in elk facet van je leven.

Waar haal jij het meeste plezier uit?

Tijdens de training zet ik bewust een vertraging in. Het ervaren van deze vertraging is vaak al een cadeau voor mensen die voortdurend in de hoogste versnelling staan. Het doorgeven van mindfulness aan jeugdprofessionals geeft mij een fijne energie. Als ik tijdens de evaluatie van de training terughoor welke impact het heeft gehad en wat het voor hen persoonlijk heeft betekend, dan word ik helemaal blij. Hier een greep uit de reacties op de training: “Ik ervaar meer rust in mijn leven en werk”,  “Ik herken veel sneller wanneer er sprake is van stress en weet nu ook wat te doen”, “Dagelijkse meditatie geeft me inzicht in hoe ik me voel”, “Ik ben veel meer in staat om met mijn aandacht in het hier en nu te zijn”, “Ik ben bewuster geworden, en kijk met een andere bril”. Dan kan je toch niet anders dan blij zijn?

Welk advies zou je willen geven aan de jeugdprofessional?

Zorg voor anderen begint met goede zorg voor jezelf. Als jij fysiek en mentaal goed in je vel steekt dan geef je dat direct en indirect door aan je partner, kinderen, cliënten en collega’s. Zet jezelf dus ook op 1!