Digital detox

Wat je wel kan leren van social media gebruik

De zomervakantie komt eraan. Dat betekent urenlang scrollen in de zon. Turen naar een té klein schermpje met klotsende oksels van de hitte. Balen dat de hoeveelheid tegenlicht de kwaliteit van je beeldscherm blokkeert en je hierdoor geen recente updates kan zien. Of meteen je telefoon pakken om dat prachtige uitzicht vast te leggen en ook weer zien wie dat leuk vindt?

Kies dit jaar eens voor een digital detox. En ontkoppel jezelf eens de hele vakantie (ja de hele vakantie!) van die telefoon. Zodat je echt kan genieten van wat je ziet, met wie je bent en wat je doet. Zodat je even echt helemaal los komt, ook van je digitale verbindingen en je jezelf kan opwaarderen.

Zaken delen op social media zorgt namelijk voor het krijgen van reacties. Je lichaam maakt dan meteen een dopamine-boost aan en dat levert een lekker gevoel op. Waardoor je het ook weer vaker gaat doen. En wist je dat je zelfs meer dopamine aanmaakt als je alleen al denkt dat je likes verwacht?! Daarom is het plaatsen van een item vaak leuker dan het terugkijken van de reacties! Je zou dit kunnen zien als jezelf in de maling nemen. Anderen noemen het een verslaving. Ik noem het graag zelfinzicht. Want je kunt er ook iets van leren.

De vraag die je jezelf kunt stellen en die je heel veel leert over jezelf is: “Voor wie deel ik de foto’s of berichten van dat feest, die vakantie of die (werk)activiteit?”. De meeste mensen delen filmpjes en foto’s, omdat ze het écht leuk vinden om een mooi moment te delen (ja echt!). Maar soms spelen er ook allerlei processen mee die invloed hebben. De menselijke behoefte aan sociale goedkeuring, of het zoeken naar bevestiging over jezelf. Wil je gezien worden? Haal je voldoening uit anderen beoordelen? Of is het de angst om iets te missen (Fear of Missing Out, FOMO)? Dit zijn dan vaak ook processen die op meerdere momenten en plekken terugkomen in jouw leven en je kunnen belemmeren. Dus interessant om dit eens te onderzoeken!

Ik sprak laatst een coachee die aangaf dat ze graag van mij en haar leidinggevende wilde horen dat ze een goede moeder was naast haar carrière. Toen ik doorvroeg kwam ik erachter dat ‘bevestiging vragen’ echt haar thema was. Of die keer dat ik een coachee sprak die al nachten niet sliep, omdat hij zich afvroeg of hij die fantastische baan moest aannemen uit angst dat hierdoor een andere fantastische baan aan zijn neus voorbij zou gaan (FOMO)? En die coachee die andere collega’s ‘veroordeelde’ en toen ontdekte dat ze eigenlijk zichzelf voortdurend aan het beoordelen was.

Dus wacht niet langer! Kom er nu achter wat jouw thema is. Maak de onderstaande zinnen af om erachter te komen wat het gebruik van social media voor jou betekent. Wat blijft er van jou als persoon over als je de digitale wereld even weglaat? Wie ben je? Waar sta je voor? En weet je dat ook over te brengen in woord en uitstraling zonder dat je social media nodig hebt? Dat is waar je achter gaat komen! Dat is in elk geval waar ik telkens achter kom als ik tijdens mijn vakantie mijn mobiel op vliegtuigmodus zet. Om vervolgens na de vakantie hier weer van af te kicken.

Ik gebruik social media omdat ……

Wat social media gebruik mij oplevert is ……

Als ik geen social media meer gebruik dan ……

Wat ik dan wel zou hebben is ……

Volgens mij moet ik stoppen met ……

Aan de slag!