Opleiding Counseling bij geweld en misbruik

 • Trainer: Intence Opleidingen
 • 15-01-2020 t/m 08-07-2020

Opleiding Counseling bij geweld en misbruik


Voor wie?

Ben jij hulpverlener/coach/therapeut en werk jij met mensen die geweld of misbruik hebben meegemaakt, dan heb je er in eerste instantie zorg voor dat het geweld/misbruik stopt. Maar dan? Je kunt mensen uit geweld halen maar hoe haal je het geweld uit hen? Je weet dat als je het geweld niet uit hen haalt, de kans dan groot is op terugval en herhaling. Het geweld uit mensen halen, dat is precies waar deze opleiding over gaat. Ben jij hulpverlener, coach of therapeut en leeft in jou het verlangen om mensen na geweld/misbruik weer vrij te laten zijn van hun traumatische ervaring? Dan is dit een bijzonder geschikte opleiding voor jou.

 

 

 

 

Deze opleiding Is SKJ geaccrediteerd en levert je 50 punten op.

Wat leer je?

Je leert ‘tools’ om het geweld uit mensen te halen. Je leert hoe je anders naar geweld kunt kijken, hoe je ‘slachtoffers’ echt kunt begeleiden naar vrijheid. Als het ware terug te komen in de staat van zijn voordat het geweld plaats vond. Je leert ervaringsgerichte methodes om het verdriet te verwerken. Je leert hoe je nieuw gedrag kunt aanleren, je leert de geweldspiralen te doorbreken. Je leert hoe je de kracht van vergeving kunt gebruiken. Hoe jouw cliënten weer regie kunnen nemen. Door deze technieken maak jij het verschil voor jouw cliënten.

Ervaringsgericht werken

We gaan niet alleen praten met onze cliënten. De kracht van deze opleiding zit in het ervaringsgericht werken. Dat wil zeggen dat we werken met creatieve middelen, zoals tekenen, opstellingen, meditaties, visualisaties, gedachten spiralen, krachtoefeningen en focusoefeningen. Ervaringsgericht werken wil zeggen dat we door oefeningen de cliënt laten ervaren wat er is en vanuit dat punt dragen we de mogelijkheid aan om andere keuzes te maken (regie te nemen). Door deze oefeningen daag je de cliënt uit om anders te reageren dan hij/zij tot nu toe gedaan heeft. Je zet een proces in gang waardoor de cliënt vrij wordt van wat haar is overkomen. De pijn kan helen en transformeren en van daaruit kan er nieuw gedrag worden ontwikkeld.

Persoonlijke- en professionele ontwikkeling

Je leert het vak counseling bij geweld en misbruik, doordat je oefent op je mede-studenten en zij op jou. Daardoor ervaar je zelf wat het effect is van deze manier van werken. Je leert hoe je je eigen angsten, onzekerheden en traumatische ervaringen kunt overwinnen. Er komt een persoonlijke ontwikkeling op gang. Je groeit in wie jij bent. En alles wat jij zelf leert, kun jij anderen leren. Daarnaast leer je ook hoe je deze methodes toe kunt passen in jouw werkwijze. Je krijgt feedback op jouw manier van coachen. Tevens leer je hoe je dit mooie vak in de wereld kunt zetten, hoe je dat in jouw werk kunt integreren of hoe jij als zelfstandig coach hiervoor kunt gaan staan. De opleiding is dus tweeledig. Enerzijds gericht op persoonlijke ontwikkeling anderzijds op een professionele ontwikkeling.

Thema’s

Naast ervaringsgericht werken zal er ook theoretische uitleg zijn. Een ieder krijgt ook een eigen reader waarin de verschillende theoretische achtergronden worden toegelicht. Er wordt gewerkt met een aantal thema’s:

 1. Aandacht verplaatsing (focussen)
 2. Patronen en overtuigingen doorzien en veranderen
 3. Ontschuldigen en regie nemen
 4. Omgaan met angsten
 5. Innerlijk kind werk
 6. Doorvoelen
 7. Vergeven
 8. Opstellingen
 9. Werken met intenties
 10. Presentaties

Eindsessie

Iedere deelnemer geeft de laatste opleidingsdag een eindsessie. Dat wil zeggen dat je een casus krijgt, van een medestudent die een cliënt speelt. Jij voert voor de groep een coachingsessie en maakt gebruikt van de tools die je geleerd hebt. Na jouw sessie krijg je feedback van de groep.

Na iedere lesdag is het goed om voor jezelf een verslag te schrijven. Verder krijg je geen huiswerk. Het jaar wordt afgesloten met het uitreiken van het certificaat. Dit krijg je bij aanwezigheid van minimaal 9 lesdagen en het geven van jouw eindsessie.

Deze training wordt gegeven door: Margo Riphagen van Intence opleidingen.

De ervaring, het werk en de inzichten van jouw opleider

Ik (Margo) heb bijna 18 jaar in een Blijf van mijn lijfhuis gewerkt. Daar werkte ik met zwaar getraumatiseerde vrouwen en kinderen. Ik heb een hbo-j diploma (tegenwoordig heet dat SPH). De reguliere hulpverlening paste mij als een jas. In 2017 volgde ik de opleiding creatief coachen. Ik ontdekte de kracht van ervaringsgericht werken. Ik volgde vele ervaringsgerichte opleidingen en ging me steeds verder specialiseren in traumaverwerking. Eerst in het Blijf van mijn lijfhuis, later in mijn eigen praktijk. Ik ontwikkelde vele effectieve methodes om geweld uit mensen te halen. Ik realiseer mij nu dat als ik met mijn kennis van nu destijds in het Blijf van mijn lijfhuis had gewerkt, ik vele malen effectiever zou zijn geweest in mijn werk. Ik voel het verlangen om een brug te slaan en mijn verworven kennis te delen. Daar is deze opleiding uit voortgekomen.

Data, locatie en kosten

De opleiding Counseling geweld en misbruik is SKJ geaccrediteerd met code 203884 en levert 50 punten op. De opleiding wordt gegeven op 10 woensdagmiddagen van 13.00 uur tot 17.00 uur in de Fuutstraat 22 in Dordrecht. De kosten voor de opleiding zijn
€ 1.050. Dit is btw-vrij, inclusief reader en materiaal.

Data voor de opleiding:

 • 15-01-2020
 • 05-02-2020
 • 19-02-2020
 • 11-03-2020
 • 01-04-2020
 • 22-04-2020
 • 13-05-2020
 • 03-06-2020
 • 24-06-2020
 • 08-07-2020

Voor meer informatie of aanmelden ga naar de site van de trainer: Intence Opleidingen

Deze website gebruikt cookies voor een betere ervaring op onze website. We hopen dat je dat goed vindt. Ja, prima hoor Meer informatie