In gesprek met Nancy van Heck, werkzaam vanuit haar praktijk LieverVrij wordt ze o.a. ingezet bij twee specialistische jeugdzorg instellingen.

1. Welke opleiding heb je gevolgd?

  • Maatschappelijk werk en dienstverlening (HBO)
  • Contextuele hulpverlening (post-HBO)
  • Contextueel systeemtherapeut i.o. (post-HBO)

2. Wat vind je het leukste in je werk?

Wanneer het gezinnen lukt om de balansen te herstellen, waarin iedereen tot zijn recht komt en de roulerende rekening stopt.

3. Wat heb je onderschat?

De bureaucratie in de jeugdzorg. Dat een persoon veelal niet wordt gezien als geheel en hierdoor ieder ‘probleem’ apart wordt gezien en daardoor veelal bij vele verschillende hulpverleners en behandelaren terechtkomt. Laten we leren de mens in zijn geheel te zien, met het systeem eromheen en hoe dat van invloed is en op elkaar.

4. Wat is tot dusver je grootste succes?

Wanneer het ouders lukt naar hun pijn te kijken, deze aan te gaan en dat hiermee de roulerende rekening bij hen ophoudt. Dat zij zichzelf vrijmaken om dan ook weer met de kinderen te kunnen herstellen en een duurzame relatie op te bouwen.

5. Wat is jouw specialisatie?

Complexe gezinsdynamieken met name wanneer er een scheiding aan ten grondslag ligt.

6. Wat zijn je ambities?

Het schrijven van een boek – over wat er echt achter de voordeur plaatsvindt. Om vanuit hier te verbinden, je bent niet alleen. Vele gevoelens zijn universeel. Daarbij komt dat ook vele problemen enkel achter de voordeur blijven, uit schaamte, angst of afwijzing door de omgeving. Als dat gekanteld kan worden, kan je jezelf met jezelf en de ander verbinden.

7. Hoe hou jij je werk interessant?

Zoveel diverse dingen, studeren, literatuur lezen, supervisie, intervisie, in gesprek met anderen professionals, kennis vergroten, lezingen bijwonen, workshops, methodiek uitwerken, doen wat nodig is, aanwezig zijn in gesprek met de ander en geïnteresseerd in het levensverhaal van de ander zijn.

8. Welke tip wil jij aan andere JeugdZorgProfessionals geven?

Blijf jezelf ontwikkelen. Weet welke ballast jij meedraagt, want de oplossing die jij hebt gekend hoeft niet de oplossing te zijn voor de ander. Vraag jezelf ook af of je een hulpverlener wilt zijn die voor verandering wil zorgen waarvoor soms moedige beslissingen noodzakelijk zijn of een hulpverlener die altijd lief en aardig gevonden wenst te worden. Ontdek waar je echt gelukkig van wordt binnen het werk in de jeugdzorg en geniet van de kleine verandering die jij kan creëren voor een jongeren en/ of gezin. Geniet van het pad waarop je even mag meelopen met de ander.


Nancy van Heck is werkzaam als contextueel therapeut vanuit haar praktijk LieverVrij.

Ben je nieuwsgierig naar meer informatie? Bezoek haar website LieverVrij