fbpx

Gedragsproblemen

Bij Happy KidsCare Academy benaderen we gedragsproblemen niet vanuit de DSM, maar op basis van wat wij zien bij de kinderen.

Gedragsproblemen

Kinderen vertonen verschillende soorten gedragsproblemen; ze luisteren niet, ze hebben woede-uitbarstingen of ze hebben weerstand tegen regels, waarden en normen.

Gedragsproblemen als deze komen vaak voort uit onmacht, zich niet begrepen voelen, oneerlijkheid of onrechtvaardigheid. Dat uit zich dan in agressief of onaangepast gedrag. Daar kun je wel mee aan de slag, maar dat is niet meer dan symptoombestrijding.

Ontstaan en achtergrond gedragsproblemen

Meestal is het gedrag een uitingsvorm van een onderliggend probleem. Het kind kan bijvoorbeeld moeilijk voor zichzelf opkomen, is snel afgeleid, heeft concentratieproblemen, heeft hechtingsproblemen, is onzeker, draagt veel onrust en spanning in zijn lijf of heeft een groter of kleiner trauma meegemaakt.

Een trauma kan ontstaan als het kind wordt gepest of buitengesloten. Ze wordt bijvoorbeeld steeds niet uitgekozen op verjaardagspartijtjes. Maar het kan ook een enkele kleine ervaring zijn, zoals een vriendje dat ontkent dat het een gum van haar gestolen heeft.

Heftige reacties op een klein trauma kun je vaak terugvoeren op het systeem: het kind heeft geen contact met de vader, een broertje krijgt alle aandacht of een moeder is heel negatief en scheldt haar uit.

Waar komen de gedragsproblemen vandaan?

Bij gedragsproblemen kijk je eerst waar bijvoorbeeld die woede vandaan komt. Wat zorgt ervoor dat het kind iedere keer buiten proportie reageert? Soms zet ze gewoon woede in om haar zin te krijgen. Als dat het geval is, leer je het kind vaardigheden om zichzelf te remmen. Bijvoorbeeld: “Als je woede omhoog voelt komen, zoek dan een plek waar je alleen kunt zijn of schop tegen een bal om het kwijt te raken.”

Emotionele en sociale gedragsproblemen

Een kind heeft emotionele gedragsproblemen als hij met zichzelf in de knoei zit. Zij heeft een negatief zelfbeeld of kan bijvoorbeeld niet goed omgaan met haar emoties. Daardoor ontstaan vaak sociale gedragsproblemen; het kind kan geen verbinding maken met anderen. Zij voelt zich bij anderen onzeker en onhandig omdat ze zichzelf niet goed genoeg kent.

Je kunt bij gedragsproblemen niet alleen met het kind aan de slag gaan. Vergelijk het met een ketting: als je één schakel eruit haalt, valt de hele ketting uit elkaar. Ouders en kinderen hebben elkaar nodig. Daarom bieden we naast trainingen voor gedragsproblemen ook opvoedondersteuning.

Wij bieden verschillende trainingen aan om het onderliggende probleem te herkennen.

Deze website gebruikt cookies voor een betere ervaring op onze website. We hopen dat je dat goed vindt. Ja, prima hoor Meer informatie