Inzicht in huiselijk geweld en kindermishandeling

Nooit meer onzeker over een vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling

  • Trainer: Ovora

Het betreft een eendaagse cursus op vrijdag 6 december 2019.

Kan jij jezelf in de spiegel aankijken als er over 10 jaar een oud leerling naar je toe komt en vraagt of jij geweten hebt van zijn/haar ongezonde thuissituatie? Kan jij dan antwoorden welke acties je hebt ondernomen? Of wordt het antwoord dat je het wel vermoedde, maar dat je de vinger er nooit op kon leggen wat er was?

Voor dat laatste hoef je je niet te schamen. Wij horen namelijk vaker (één van de) volgende belemmeringen:
‘Ik kan pas iets doen als ik genoeg bewijzen heb’
‘Wat als mijn vermoeden niet klopt?’
‘Wat als betrokkenen boos worden of zelfs naar een andere organisatie vertrekken?’

Er spelen namelijk bepaalde processen in ons brein die ons liever weghouden van de schaduwkanten van de mens. Daarom heeft Ovora een training ontwikkeld waarin jij als professional centraal staat en die zich specifiek richt op het leren duiden van je onderbuikgevoel en het bespreekbaar maken hiervan aan betrokkenen.

In de training staat het Ovora® model centraal. Het Ovora® model is een communicatiemodel dat helpt bij het woorden geven aan je onderbuikgevoel en het voeren van een gesprek waarin je je vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandeling gaat toetsen bij de betrokkenen.

Eén van de belangrijkste punten uit het model is dat je niet een vermoeden bespreekbaar maakt, maar een zorg. Als je vanuit zorg communiceert, kom je eerder in verbinding met elkaar. Daarnaast krijg je praktische tips en voorbeeldzinnen over hoe je een gesprek begint en misschien nog wel belangrijker, hoe je het gesprek afrondt.

Er zijn geen grote veranderingen nodig om een groot verschil te maken. De methode en het programma van Ovora is zo ontwikkeld dat je door kleine veranderingen een grote impact kan maken. Dus zonder onnodig extra werk. Hierdoor kan jij meer gezinnen en kinderen helpen en zal jij meer voldoening ervaren in jouw betekenisvolle werk.

Wat leer je?

De training bestaat uit twee (dag)delen. Het eerste dagdeel staat de professional centraal en het veranderen van de mindset: het inzicht dat je vanuit een zorg altijd in actie kan komen en dat het medisch beroepsgeheim niet belemmerend hoeft te werken. Het wegnemen van de angst en lading die aan het onderwerp hangt door praktische tools aan te reiken.

Deel 1:  Stilstaan bij de professional zelf

– Inzicht in denkbeelden, angsten en belemmeringen

Deel 2: De problematiek

– Hoe ontstaat huiselijk geweld en kindermishandeling?

Deel 3: De aanpak

– Meldcode
– Verwijsindex

Deel 4: Het Ovora®model

– Het Ovora® model
– Oefenen met Ovora

Het tweede dagdeel staat in het teken van leren signaleren en het bespreekbaar maken van de signalen.

De training is SKJ geregistreerd en levert je 9 punten op.

Deze training wordt gegeven door: Ovora – ‘Het kan anders’ (Trainer: Anne van Hoorn)

Data:

Vrijdag 6 december 2019

Locatie:

Prins Constantijnweg 30
Rotterdam

Kosten:

€ 295,- ex BTW

Voor meer informatie of aanmelden ga naar de site van de trainer:

Ovora

Deze website gebruikt cookies voor een betere ervaring op onze website. We hopen dat je dat goed vindt. Ja, prima hoor Meer informatie