fbpx

Missie en visie van HKC Academy

 

De kernwaarden van Happy KidsCare omvatten wat je nodig hebt om kinderen zich weer happy kids te laten voelen. Onze waarden zijn: oordeelvrij, positief, vertrouwen, veiligheid en liefde. Jawel, liefde.

Oordeelvrij

Een kind met de diagnose autisme of ADHD luister soms niet, is vervelend of gaat de strijd aan. Als je dat accepteert als een gegeven en er verder geen aandacht aan besteedt, kun je meer focussen op wat hij wel goed doet, wat hij leuk vindt en waar iets positiefs uitkomt. Als jij geen oordeel hebt, voelt het kind zich vrij om meer van zichzelf te laten zien.

Positief

Happy KidsCare gaat ervan uit dat ieder gedrag een positieve intentie heeft. Als een kind steelt, liegt of vecht, zoeken wij naar de positieve intentie. We keuren het gedrag af en gaan op zoek naar wat erachter zit. Zo’n kind hoort bijvoorbeeld veel te vaak wat ze niet goed doet en voelt zich onvoldoende gehoord en gezien. De balans is scheef. Wanneer je dat begrijpt, zie je ook dat ze vaker een compliment nodig heeft, in plaats van dat je haar gedrag afstraft.

“Geven jullie dan nooit straf?” vragen mensen.
Inderdaad. Als je ervan uitgaat dat gedrag altijd goed bedoeld is, maar soms vanuit onmacht verkeerd eruit komt, is straf alleen een tijdelijke oplossing. We zeggen wel: “Dit gedrag keur ik af.”

Daarna gaan we meteen op zoek naar wat erachter zit. Als wij ons oordeelloos opstellen, kunnen kinderen vaak heel goed benoemen wat de reden van hun gedrag is.

Vertrouwen

Wanneer je een band hebt opgebouwd met een kind, gaat hij je dingen vertellen. Soms hoor je zaken die de ouders niet weten. Wat doe je dan met je professionaliteit, je waarden en normen?

Wij gaan ervan uit dat het vertrouwen van het kind essentieel is. Wanneer je een geheim zonder afstemming met het kind aan zijn ouders vertelt, is het vertrouwen weg. En wanneer je het vertrouwen schendt, kun je eigenlijk niet verder met de begeleiding. Dan stelt het kind zich niet meer voor je open.
Je vraagt bijvoorbeeld: “Weten je ouders dat?”
En als ze dat niet weten: “Waarom niet?”
Het kind is misschien bang dat hij straf krijgt. Kinderen zijn geneigd zichzelf te straffen en te veroordelen. Vraag dan: “En als je nou geen straf krijgt, wat levert het dan je op als je het wel met je ouders deelt?”
Zo werk je aan de band tussen ouder en kind.
Als het kind die stap niet durft te zetten, kun je vragen: “Vind je het prettig als ik erbij ben?” of “Vind je het oké als ik het vertel?”
En als hij dan nog niet wil, doe je er niets mee zolang het geen schade aan het kind of aan anderen toebrengt. Ook dan zijn er tools om hiermee om te gaan.

Veiligheid

Het is essentieel dat kinderen zich veilig voelen en dat er geen onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden. Een veilige opvoeding is nodig om een goede basis te hebben in het leven; een fundament om te kunnen groeien.

Als jeugdzorg professional is het belangrijk dat jij je afspraken nakomt en zorgt voor regelmaat. Dat geeft het kind rust, waardoor hij open kan staan om naar oplossingen te zoeken voor zijn gedrag dat niet functioneel is en voor wat hij anders wil.

Neem Jordi. Jordi wil niet met andere kinderen spelen omdat hij ooit vreselijk van zichzelf is geschrokken, toen hij een andere jongen hard heeft geslagen in zijn woede. Bij ons in de weekends wilde hij nooit meespelen en werd agressief als je wat vroeg. Wij hebben hem altijd in zijn waarde gelaten. Hij hoefde niet mee te spelen en niet mee te eten. Natuurlijk hebben we pittige situaties hem meegemaakt. Op een dag kwam hij met een speelgoedpistool en schuimrubberen pijltjes, hij had er 2 meegenomen, zodat hij met iemand samen kon spelen. Daar zijn we wel op ingegaan. Want dit was de eerste stap voor hem om samen iets te doen met een ander kind. Soms is het beter eerst aan te sluiten op de belevingswereld van een kind om hem weer de werkelijke wereld in te krijgen.

Judith Nieuwpoort: “Na twee jaar kwam hij ineens uit zichzelf naar me toe en gaf me een dikke knuffel. Zomaar. Zo bijzonder! Hij speelt nu ook heel leuk met de andere kinderen en weet wanneer het teveel is en zich terug kan trekken”

Liefde

Het klinkt gek, maar soms wil je kinderen behandelen alsof het je eigen kinderen zijn. Dan valt er een muur weg, waardoor ruimte ontstaat. Kinderen voelen aan of je wel of niet oprecht betrokken bent. In het werkveld mag er veel meer ruimte ontstaan om echt contact te maken met een kind, zodat ze zich gehoord en gezien voelen.

Deze website gebruikt cookies voor een betere ervaring op onze website. We hopen dat je dat goed vindt. Ja, prima hoor Meer informatie