fbpx

Opvoedondersteuning bij gedragsproblemen

Een kind weet precies hoe de ouders reageren bij bepaald gedrag, want dat is vaak heel primair. Dan kun je het kind wel aanleren hoe hij ander gedrag kan vertonen, maar als de ouders hetzelfde blijven reageren, krijgt hij niet de ruimte om te laten zien wat hij geleerd heeft. Daarom betrekken wij ook de ouders en leren hen bijvoorbeeld tot tien te tellen voordat ze reageren.

Volwassenen zijn eigenlijk gepijnigde kinderen, die over hun gedrag een aantal lagen van sociaal wenselijk gedrag hebben opgebouwd. Jij kunt opvoedondersteuning bieden wanneer je daar doorheen leert te kijken.

Opvoedondersteuning aan vaders en moeders

Er is een groot verschilt tussen het begeleiden van moeders en vaders. Moeders hebben meestal het gevoel dat ze door een emotionele rollercoaster gaan. Vaak willen ze hun situatie graag delen met anderen. Tegen vaders kun je vaak beter gewoon zeggen wat ze kunnen doen. Als je maar erkent dat ze zich machteloos voelen, kunnen zij ook gemakkelijker accepteren hoe hun kind in elkaar zit. Daarnaast vindt de vader vaak dat de moeder zich teveel zorgen maakt en de moeder dat de vader meer betrokken moet zijn. Je kunt in de opvoedondersteuning de ouders dan ook leren om elkaar in hun waarde te laten.

Wat kun je doen met opvoedondersteuning?

Hoe kun je met opvoedondersteuning bijvoorbeeld een moeder helpen die een kind heeft dat steeds krijst in de supermarkt? De moeder voelt schaamte, ze vindt dat ze een slechte ouder is, even haat ze zelfs haar kind en heeft er lelijke gedachtes over, daardoor gaat ze nog harder vechten en projecteert dat alles op haar kind, waardoor de dynamiek in stand blijft.

Soms hebben kinderen liever negatieve aandacht dan geen aandacht. Alle kinderen hebben complimenten en bevestiging nodig, al vanaf heel jonge leeftijd. Dat is iets anders dan verwennen en pamperen; alles in balans. Een kind dat in de supermarkt gaat gillen heeft daarvoor al te weinig bevestiging of aandacht gehad. Een ouder hoeft maar één keer toe te geven en het kind weet hoe het zijn zin kan krijgen.

Jij leert om de moeder bewust te maken van wat er gebeurt. Dat het menselijk is wat ze denkt, waardoor ze het kan accepteren en er niet meer tegen vecht. Daardoor voelt zij zich anders en dat voelt haar kind ook meteen.

Macht en kracht

Als ouders uit hun evenwicht zijn, voelt een kind macht. Empathie ontwikkelen kinderen pas op latere leeftijd, dus ze houden meestal geen rekening met de gevoelens van de ouders. Neuropsycholoog Margriet Sitskoorn geeft aan dat de hersenen nog doorgroeien tot het 21ste levensjaar. Daarom is het nodig dat ouders bepaald gedrag van hun kind nog lang blijven steunen en geen verwachtingen koesteren waaraan hun kind nog niet kan voldoen.

Als jeugdzorg professional zet je ouders in hun kracht. Vaak voelen zij zich uit het veld geslagen door het gedrag van hun kind. Ze hebben er geen controle over en jij kunt ze helpen om dat weer terug te halen. Je biedt ruggenspraak voor de ouder, zodat die niet meer in discussie gaat met hun kind. Want soms is ‘nee’ gewoon ‘nee’. Kinderen hebben naast al het andere ook gezag nodig. Zo kan een ouder zichzelf krachtig neerzetten als een muur en dat geeft het kind rust.

Opvoedondersteuning betekent niet dat jij het oplost

Wij vinden dat jij er bent voor opvoedondersteuning. Maar dat betekent niet dat je de problemen voor het gezin moet oplossen. Dat is aan hen.

Je ontdekt in onze trainingen dat jouw verwachtingen, normen en waarden en de manier waarop jij bent opgevoed bepalen hoe jij vindt dat het hoort. Maar dat is niet precies gelijk aan de behoefte van het gezin dat je begeleidt. Je vindt misschien dat het gezin aan tafel hoort te eten en dan wil je ze dat leren. Terwijl het gezin misschien veel beter verbindt als ze gezellig met zijn allen op de bank zitten. Het gaat er niet om hoe het hoort. Het gaat erom hoe het er in het gezin aan toegaat en dat jij met je opvoedondersteuning daarop aansluit.

Je kunt de ouders met onze trainingen meer vanuit hun eigen identiteit en kernwaarden laten handelen. Je laat hen inzien dat ze hun eigen opvoeding los kunnen koppelen van de opvoeding die hun kind nodig heeft. Vaak voeden ouders hun kinderen op zoals ze zelf zijn opgevoed. Maar vaak hebben hun kinderen weer iets anders nodig. Daarvoor ga je eerst terug naar de kern van de ouders. Die kunnen beter hun emotionele emmer legen voordat ze nieuwe vaardigheden en gedrag kunnen aanleren.

En dit kun jij weer begeleiden als jij ook jouw keien uit je bagage kwijt bent. Ook jij kunt de ouders pas helpen als je zelf in evenwicht bent en voldoende persoonlijk ontwikkeld bent.

Om opvoedondersteuning te kunnen bieden is het belangrijk dat jij dus in balans bent. In onze trainingen leer je dat en werk je aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Deze website gebruikt cookies voor een betere ervaring op onze website. We hopen dat je dat goed vindt. Ja, prima hoor Meer informatie