Van werkdruk naar werkgeluk – deel 2

In het werkveld zie ik dat veel jeugdhulpverleners van aanpakken houden, zelfs af en toe ten koste van zichzelf. Je wilt gewoon het beste voor de ander. Zie ook ons vorige blog hierover: Van werkdruk naar werkgeluk.

Het kan zomaar dat passief gedrag van de ander jou kan irriteren en in de begeleiding werkdruk kan opleveren. Bijvoorbeeld als een ouder niet in beweging komt als jij een oplossing aanbiedt voor de hulpvraag. Interessant is jezelf af te vragen wat maakt dat de ouder in dit geval niet in beweging komt?

Is het onwil of onmacht?

Als mens hebben wij de neiging om vanuit onze waarheid invullingen en aannames voor de ander te doen (“ het zal wel komen door…”).

In de context van hulpverlening is het geven van je mening snel gedaan ( “ik vind dat je …”).

Over NIVEA en OMA

Wij werken bij Team Impact met de ‘regels’ van NIVEA en OMA, omdat wij merken dat we de ander dan beter in hun eigen waarde kunnen laten en we elkaar beter begrijpen.

NIVEA= Niet Invullen Voor Een Ander
OMA thuislaten= Oordelen Meningen en Aannames thuislaten.

Het lijkt mij ontzettend leuk om een dag mee te draaien op jouw werkplek. Als we aan het einde van de dag aan elkaar vragen welke activiteit/ contact het meeste indruk heeft gemaakt is dat bij allebei anders. We zullen andere details hebben gezien, andere geuren hebben waargenomen, andere geluiden hebben gehoord.“

We nemen de wereld namelijk waar volgens onze eigen waarheid. De bril waardoor we de wereld waarnemen, wordt gevormd en gekleurd
door je achtergrond, ervaringen, opleiding, geloof etc.

Per seconde komen er miljoenen prikkels van informatie op ons af. Om dit behapbaar te maken maakt ons brein gebruik van filters.

In de training “Van werkdruk naar werkgeluk” geven we je inzichten en handvatten hoe jij invloed kan uitoefenen op jouw filters en jouw communicatie. Daardoor kun je anders omgaan met activiteiten of gedrag die jou nu werkdruk opleveren.

Schrijf je nu in en kies voor meer werkgeluk!
www.teamimpact.nl

Je bent welkom! Marleen en Diana

En-JOY
Coaching & Training