Judith Nieuwpoort gooide dertien jaar geleden het roer om. Zij stopte als ambtenaar en begon Happy Kidscare – een jeugdhulpinstelling voor kinderen met AD(H)D of autisme én hun ouders. ,,Ik wil de wereld verbeteren.”
Een zesjarig jongetje dat een spoor van vernieling achterliet als hij boos was. Judith Nieuwpoort (42) zal hem niet snel vergeten. Niet alleen sneuvelde er weleens een raam, wie niet oppaste zag zijn huid volgen. Hij beet, uit machteloosheid.
Radeloos was zijn moeder toen ze aanklopte bij Happy Kidscare. Haar zoon, die zowel met ADHD als ODD was gediagnosticeerd, had hulp nodig. En die kreeg hij. ,,Zijn woede, waar hij zo vaak door werd gevangen, heeft hij inmiddels onder controle. In plaats van alles kort en klein te slaan, loopt hij tegenwoordig weg. Bij terugkomst kan hij precies benoemen wat hem zo van zijn stuk bracht”, vertelt Nieuwpoort
De vrouw achter de Delftse jeugdinstelling, ziet het vaker. Kinderen die plots een ‘error in het hoofd’ krijgen, zoals zij dat zegt. ,,Als iets anders loopt dan van te voren is afgesproken, bijvoorbeeld. Het is inherent aan het leven, maar voor kinderen met AD(H)D en autisme erg lastig te verwerken.”
Samen met haar collega’s heeft Nieuwpoort zichzelf als doel gesteld om de kortsluiting, die op zo’n error kan volgen, te voorkomen. ,,’Eerst denken dan doen’, kennen kinderen niet. Meestal handelen ze meteen. Wij helpen hen bij het vinden van hun ‘interne rem’. Eenmaal gevonden, kunnen ze hun gedrag omzetten in woorden. En, niet onbelangrijk, vertellen wat ze nodig hebben om die overprikkeling te voorkomen.”
Behalve individuele begeleiding, organiseert Happy Kidscare ook groepsbegeleiding en eens per maand een logeerweekend. ,,Vaak delen we de groep op in tweeën. Waar het ene kind namelijk heel veel behoefte heeft aan structuur, doet alleen het woord de ander al gruwelen. Als je bij die kinderen te dicht op het programma gaat zitten, klappen ze. Zij gedijen bij vrijheid. En die krijgen ze ook. Wij zorgen ervoor dat dit echt hun weekend is.”
Het woordje ‘moeten’ horen de kinderen tijdens zo’n weekend dan ook nooit, vertelt Nieuwpoort. ,,Niets moet bij ons. Dat is de truc”, zegt ze lachend. ,,Natuurlijk hebben we regels, maar die verkondigen we als afspraken. Zo voorkom je dat ze er tegen in opstand komen.”
Nieuwpoort ziet kinderen die erg op hun plek zijn. ,,Waar ze in het ‘gewone’ leven helaas nog vaak tussen wal en schip vallen, is dat hier alles behalve het geval. Hier wordt niet gepest. Integendeel: het kroost trekt zich aan
elkaar op. Er valt een soort rustgevoel over hen heen, wetende dat ze niet de enige zijn. Sterker nog: als het aankomt op een ‘ik mag er zijn’-gevoel denk ik dat kinderen meer van elkaar kunnen leren dan van volwassenen.”
Voordat Nieuwpoort in 2008 begon met Happy Kidscare werkte zij als consulent sociale dienst bij de gemeente Delft. ,,Na zeven jaar was ik er klaar mee. Ik wilde de wereld verbeteren. Iets wat voor mijn gevoel niet ging zolang ik al die kromme wetten moest uitvoeren.”
,,Wat mij destijds ook opviel, is dat veel kinderen de dupe kunnen zijn van volwassenen die niet begrijpen van hoe een kind in elkaar zit. Om nog niet eens te spreken over alle kinderen die door gedragsproblematiek uit huis geplaatst worden. Dat wilde ik veranderen.”
Happy Kidscare is er daarom niet alleen voor het kroost, maar ook voor de ouders en/of verzorgers. ,,Van praatgroepjes ben ik niet zo’n voorstander. Vaak zie je dat dit echt van die klaaguurtjes worden. Je kan je emmertje leggen, maar deze moet ook weer gevuld worden. Daarom zetten wij in op persoonlijke ontwikkeling. Des te beter volwassenen zichzelf kennen, des te beter zij de kinderen kunnen begeleiden.”
– Lisa Vos | Journalist Algemeen Dagblad