En wat voor een….Al weken hebben we volop zon…veel zon!

De temperaturen lopen gestaag op en menig warmterecord is al verbroken. Voor de één geweldig, voor de ander een last. Door de aanhoudende warmte ontstaat er ook een enorme droogte met alle gevolgen van dien. Kortom het weer speelt een grote rol deze zomer, misschien nog wel meer dan andere jaren.

Het is ook de periode dat velen van ons er op uit trekken, of het nu in eigen land, of naar het buitenland is. Dagtripjes of vakanties, met het vliegtuig, de boot, auto of trein. Alle variaties en combinaties zijn mogelijk.

Vanuit ons werk als gezinsbegeleider hebben we ook ervaren dat deze manier van vakantie vieren niet voor iedereen is weggelegd. Dat het soms ook veel creativiteit en hulp van anderen vraagt om de 6 weken schoolvakantie tot een succes te maken. Bijvoorbeeld door gebrek aan financiën of omdat de gezinssituatie het om andere redenen niet toe laat.

Zo is de vakantie ook een onderwerp waar je prachtige opstellingen over kan maken. Vragen die je hierbij kunt bespreken zijn bijvoorbeeld:

Hoe zien je vakanties eruit? Met wie vier je die het liefst en zijn deze personen er ook bij? Welke patronen worden tijdens de vakantie (nog) zichtbaard(er) binnen je gezin? Wie neemt welke rol op zich? Zie je overeenkomsten of juist veel verschillen in hoe je vroeger vakantie vierde in je gezin van herkomst? Kortom, wie eer jij uit jouw familie van herkomst door je vakantie te doen zoals je graag wilt?

Zelf gaan we met dit jaar ook op vakantie naar Zuid-Europa. Ook tijdens onze vakanties voltrekken zich de meest grappige, liefdevolle en soms ook irritante 😉 patronen. De rollen die we als gezinsleden op ons nemen zijn vaak vooraf al te voorspellen. De een neemt initiatief in het bedenken van leuke uitstapjes, de ander maakt lekkere maaltijden klaar en doet daar de boodschappen voor. Ook bij de kinderen zie je terugkerende vakantiepatronen. De een vindt het geweldig om in de ochtend brood te halen bij de campingwinkel, de ander is de spelletjesfanaat en weer een ander speelt de meest fantastische rollenspelen.

We zien zeker patronen terug vanuit ons gezin van herkomst. Zo ging Janneke, net als dit jaar met haar eigen gezin, vroeger ook kamperen met de tent en meestal ook in Frankrijk. Zij ziet haar kinderen genieten van en dit doet haar herinneren aan haar kindertijd.

Wil jij ook systemisch naar je eigen vakantie leren kijken? Wil je leren hoe je met verschillende oefeningen heel veel inzicht kan creëren, voor jezelf en je cliënten?

Er is nog plaats tijdens onze tweedaagse training Systemisch pedagoochelen op 5 en 19 september. Met een rugzak vol prachtige praktische werkvormen rond je de training af en kan je aan de slag binnen je werkveld. We kijken er naar uit je te ontmoeten!

Opgeven kan via info@magnoliacoaching.nl of natascha@twyfelfontein.nl

Fijne zomer gewenst.