Ziekteverzuim in de jeugdzorg

 

Het FCB heeft cijfers gepubliceerd over het ziekteverzuim in de jeugdzorg (https://www.fcb.nl/sites/default/files/factsheet_verzuim_jeugdzorg_2017-2.pdf).

 Winterblues

 Wat we zien is dat het verzuim in de jeugdzorg de afgelopen jaren vrij constant is gebleven maar sinds 2016 aan het groeien is. Vooral in de eerste helft van elk jaar is te zien dat er meer mensen zich ziek melden. In de maanden januari en februari is het ziekteverzuim het hoogst. Vaak heeft dit te maken met een griepvirus maar ook de donkere dagen veroorzaken bij veel mensen de winterblues. 

 Top 5 tips om ziekteverzuim te voorkomen

 Hoe kun je je voorbereiden op deze periode waarbij collega’s zich vaker (en misschien ook sneller) ziek melden?

 1.       Plan leuke dingen in het vooruitzicht
Zoek een leuke training uit om te volgen, plan met collega’s een bijzonder dagje uit (teambuilden), zorg voor voldoende ontspanning na inspanning. 

2.       Zoek gelijkgestemden op

Vaak blijkt dat als je mensen in je directe omgeving hebt die over veel zaken hetzelfde denken als jij of hetzelfde werk doen, dat je daar heel veel energie van kunt krijgen. In elk geval inspiratie en weer volop nieuwe ideeën om mee aan de slag te gaan.

3.       Vind je intrinsieke motivatie
Weet jij wat je wilt? Waar je energie van krijgt? Je hoeft niet direct je ‘why’ te vinden of weten, maar als je weet waar je een energieboost van krijgt, dan is het fijn om die energiebronnen juist aan het begin van het jaar in te plannen. Dan kun je fluitend door die donkere maanden heen komen.

4.       Geef eens een compliment
Door het geven van een (oprecht) compliment aan de ander bereik je dat twee mensen zich goed voelen: zowel de ontvanger als de gever. Het is een cadeautje wat je weggeeft. En zorg er dan ook voor dat de ander het in ontvangst kan nemen, want we zijn natuurlijk vaak geneigd om eroverheen te praten.

5.       Geef het goede voorbeeld
Het kan zijn dat je je irriteert aan collega’s die zich, in jouw ogen, wel heel snel ziek melden waardoor jij het extra druk hebt. Je kunt echter nooit helemaal weten wat er aan de hand is met de ander. Geef het goede voorbeeld door belangstellend contact op te nemen met je collega, stuur bijvoorbeeld een appje om hem of haar sterkte te wensen of te informeren hoe het gaat. Hou iemand die ziek is op de hoogte van de laatste nieuwtjes om de zieke te betrekken bij de dagelijkse dingen, hoe klein ook.

 De allerbelangrijkste tip

 Kom, samen met je leukste collega’s, naar de Happy Day op 18 oktober. Happy collega’s, happy door de wintermaanden!

 Zien we je dan?

 

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor een betere ervaring op onze website. We hopen dat je dat goed vindt. Ja, prima hoor Meer informatie