Wist je dat aandacht schenken aan je ademhaling vrijwel de enige manier is om te zorgen dat je stress de rug toe keert?  En dat je door jarenlang negeren van je ‘normale ademhaling cyclus’ je stresssysteem in de war is en je lijf bij het minste of geringste denkt: Vechten, bevriezen of vluchten?

We handelen regelmatig impulsief, gestrest, geïrriteerd of fel. Dit komt vaak omdat we teveel spanning ervaren die we weinig ruimte geven. En omdat we altijd maar ‘aan’ staan en doorgaan. Vind je het gek dat je dan soms over je eigen (en andermans) grens gaat?

Sporters weten als geen ander hoe belangrijk ademhaling is bij het behalen van hun doelen. Zij zijn hier voortdurend mee bezig. Als wij ons werk nu eens zien als topsport en  ademhaling als een middel als zelfcontrole en zelfregulatie. Hoe succesvol zou jij dan zijn? 

Je ademt bijna 22.000 keer per dag. Hoe vaak ben jij hier bewust van? Hoe vaak neem jij de tijd om daar eens naar te luisteren? Voordat je een spannend gesprek voert? Of voor het slapen gaan om de dag te verwerken? Het enige wat je hoeft te doen is te luisteren, te observeren en je adem te zien als jouw spiegel en dan laat het zien wat je nodig hebt. Pak die 1 minuut per dag en ervaar het verschil.

Er zijn een aantal leuke applicaties met goede ademhalingsoefeningen die je kunnen helpen om meer uit jezelf en uit je ademhaling te halen. 

  • Stop, Breath, Think (oefeningen op maat die je op dat moment nodig hebt)
  • Breath (een ademhalingslijn en die je zelf kan volgen)
  • Headspace
  • Calm
  • Mindfullness app van VGZ (Een hele fijne Nederlandstalige app)

#zelfcontrole #zelfregulatie #zelfontspanning #zelfzorg #zelfcompassie