Stress? ‘Eruit met de geit!’

Ken jij het verhaal al van die geit die je de deur uit moet doen? Nee? Let dan goed op. Want hier komt de beste tip om stress gedag te zeggen. Geen geduld om het helemaal af te lezen? Ook dat is een teken van stress ?

Het verhaal gaat als volgt:
Er komt een Joodse man bij een rabbijn, en vraagt hem: ‘Wat moet ik doen? Ik heb het zo druk, een eigen zaak, 5 kinderen én een vrouw die zwanger is. Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen’. De rabbijn antwoordt: ‘Nou, weet je wat je moet doen! Neem een geit in huis’. De man: ‘Huhhh, een geit? Wat moet ik daar nu mee? Maar hij volgt zoals altijd trouw het advies van de rabbijn op, koopt een geit, en neemt die mee naar huis. In huis wordt de chaos alleen maar groter. De geit vreet alles op, poept en plast overal. De man is radeloos. Het wordt alleen maar erger! Een week later gaat hij weer naar de rabbijn. ‘Wat ik moet doen? Sinds we die geit in huis hebben, is het nog erger geworden. Zeg mij alstublieft wat ik moet doen!’. En de rabbijn zegt: ‘Doe je geit de deur uit!’. De man volgt natuurlijk ook nu weer het advies op, de geit gaat de deur uit. De situatie thuis is veel rustiger en de man ervaart veel meer rust en ruimte.

Wat is nou het moraal van het verhaal? Als je stress ervaart op dit moment ga dan eens op zoek naar ‘jouw geit’. Wat heb je op je genomen om te doen? Welke taak, opdracht, klus bedacht te gaan doen. Welke afspraken of beloftes heb jij gemaakt met jezelf of anderen? Dat is jouw geit!

Er zijn mensen die een geboren talent hebben voor geitenhoeder. Voordat de ene geit de deur uit is, hebben zij al een nieuwe geit geadopteerd. Heel nobel, maar vraag je eens af? Is dat nodig? Want hier krijg je stress van! Geniet eens heel bewust van dat die geit de deur uit is. En of je er niet beter aan doet om hem te bezoeken in de kinderboerderij.

Geiten komen op je pad als je vergeet je grens aan te geven. Als je uit schuldgevoel iets belooft. Wanneer je te nieuwsgierig bent. Ze komen om de hoek bij perfectionisme én als je weinig geduld hebt. Of omdat je gewoon iets (te) graag wilt.

Ik spreek regelmatig mensen die allemaal geiten in huis hebben. Het voelt voor veel mensen als een bevrijding als zij hun geit weg doen. Vind je het zielig? Of moeilijk? Zorg er dan voor dat je die geit liefdevol overdraagt naar iemand anders die er wel op zit te wachten!