In gesprek met Manon

Manon van der Giesen is werkzaam bij Alldrik Zorgboerderij in de functie van persoonlijk -en coördinerend begeleidster / meewerkend teamleidster

 

1. Welke opleiding heb je gevolgd?

HBO Bedrijfskunde MER, EVC HBO Jeugd- & Gezinsprofessional en Master Social Work

2. Wat vind je het leukste in je werk?

Het begeleiden van complexe doelgroepen in de jeugdzorg 1 op 1 en groep. Vooral doelgroepen met ASS, ADHD, hechtingsproblematiek, licht verstandelijke beperking en gedragsproblematiek. De diversiteit van jeugdzorg en WLZ vind ik heel leuk. Ook de combinatie van het begeleiden met het coachen van het team en de verantwoordelijkheid voor alles eromheen als locatiemanager van de Alldrik Zorgboerderij vind ik erg leuk en uitdagend. Hier werken wij met de leeftijd 3 tot 94, waarbij ik die wisselwerking in leeftijden en beperkingen prachtig vind.

3. Wat heb je onderschat?

Voor mijn levenslange ervaring met mijn broer met ADHD, ASS (autisme en pdd-nos), LVB en gedragsproblematiek (VG7) heb ik niet iets onderschat, ik wist van te voren heel goed waar ik aan begon als het gaat om het werken in de jeugdzorg en de GGZ. De ouderzorg was ook zoals ik had verwacht. Hetgeen wel een beetje is tegengevallen is de hoeveelheid administratie die erbij komt kijken en het geregel rondom indicaties en inspecties. Dit proces kan veel efficiënter in de gehele zorg.

4. Wat is tot dusver je grootste succes?

Meerdere kinderen die uitgevallen waren van school weer leerbaar gemaakt en terug gekregen of behouden in het schoolsysteem. Tevens cliënten vanuit gesloten naar open begeleiden en dit succesvol afronden. Tevens zijn er meerdere cliënten met dikke dossiers vol agressie en grensoverschrijdend gedrag binnen gebracht door collega zorginstellingen, die zelfs vanuit 2 op 1 begeleiding niet meer wisten hoe ze het gedrag konden omdraaien en dit is ons als team wel gelukt en deze cliënten hebben nu een zinvol en waardevol leven en dagbesteding. Dat is erg gaaf! Daar doe ik het voor. Dat zijn voor mij echt succeservaringen.

5. Wat is jouw specialisatie?

Complexe doelgroepen in de jeugdzorg, met name 1 op 1 begeleiding en het coachen en ontwikkelen van de professionals (sociaal werkers).

6. Wat zijn je ambities?

Ik ben beoogd opvolger van Alldrik, momenteel bestaande uit de Alldrik Zorgboerderij in Markelo van waaruit we individuele begeleiding op locatie doen en ambulant bij mensen thuis, dagbesteding en logeeropvang bieden voor jeugdzorg, ggz en ouderenzorg. Daarnaast hebben we de Alldrik Landvilla in Bathmen voor kleinschalig wonen en individuele begeleiding en dagbesteding op de locatie voor jongvolwassenen met een (complexe) beperking.

7. Hoe hou jij je werk interessant?

De combinatie van een uitdaging met complexe doelgroepen met het werken op de groep met relatief lichte doelgroepen houdt mijn werk leuk en interessant. Dit ook om in mijn eigen energielevel in balans te kunnen blijven. Tevens is het voor mij persoonlijk interessant dat de ondernemer in mij aan bod komt als beoogd opvolgster en dat ik mijn levenslange ervaring ook kan inzetten bij het coachen van het team. Wij hebben kleinschalige teams, waardoor mijn collega’s ook voelen als een soort familie en daarom kunnen we makkelijk en snel schakelen in de begeleiding. Ook dit maakt mijn werk erg waardevol.

8. Welke tip wil jij aan andere JeugdZorgProfessionals geven?

Loop niet weg bij dikke dossiers. Iedereen met een beperking, jong en oud, zijn mensen. Vaak hebben deze kinderen (als we het hebben over de jeugdzorg) al veel onbegrip, spanning en teleurstelling mee gemaakt, terwijl zij er zelf vaak ook niets aan kunnen doen dat zij soms anders reageren. Luister goed naar hun verhaal en kijk wat je ze kan bieden, zodat de omgeving voor hen veilig en vertrouwd is. Als jij als begeleider betrouwbaar bent en veilig, dan komt dat grensoverschrijdende gedrag ook veel minder snel. Begin hierbij echt met de basis, zonder fundament kan er geen huis gebouwd worden. Elk kind wil zich vooral gezien, gehoord en begrepen voelen. Dus zie ze ook als kind.

Het gaat er niet om of zij binnen of buiten de lijntjes kleuren. Het gaat erom dat zij hun eigen tekening maken


Manon is werkzaam bij Alldrik.

Nieuwsgierig naar meer informatie? Bezoek de website van Alldrik, zorg met persoonlijke aandacht!

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website gebruikt cookies voor een betere ervaring op onze website. We hopen dat je dat goed vindt. Ja, prima hoor Meer informatie