Om kippenvel van te krijgen

Ken je dat gevoel? Dat je kippenvel krijgt omdat je cliënt een prachtig inzicht opdoet?

Ik vind het heel gaaf als ik dat zie gebeuren. Ik ken het vanuit mijn werk als jeugdhulpverlener. En ook als supervisor.

Dat ik er kippenvel van krijg -dat het me dus raakt- vind ik fijn. Het betekent voor mij dat ik me betrokken voel bij mijn cliënt. Lijkt me alleen maar goed.

Jeugdhulpverlening in het onderwijs

Toen ik enkele jaren geleden als jeugdhulpverlener in het voortgezet onderwijs werkte, waren jongeren en hun ouder(s) mijn cliënten. Als ze bij mij kwamen, ging er iets op school niet goed. En thuis was dat merkbaar. Of andersom: het ging thuis niet goed en op school was dat merkbaar.

Zorgmijders

Bij de start van mijn baan werd ik ervoor gewaarschuwd dat ik met veel zogenaamde  “zorgmijders” te maken zou krijgen. Het gekke is: ik heb dat nauwelijks zo ervaren.

Nu ben ik echt niet Roomser dan de paus. Maar een oprecht betrokken houding (ik hoorde pasgeleden de term “professionele liefde”, die sprak me aan) doet al zoveel goeds.

Met die houding kwam ik meestal binnen bij de jongere en diens ouder(s). En dan pas kun je iets betekenen, dat zul je als hulpverlener vast herkennen.

Vallende kwartjes

In mijn contacten met jongeren en ouders was ik gericht op aansluiten bij de situatie van hen. Erkennen dat hun situatie inderdaad flink klote is. Of verdrietig. Of om bang van te worden. Of …

Pas nadat de cliënt zich erkend voelde, konden we samen verder kijken. Ons richten op waar invloed uit te oefenen was door de cliënt zelf en waar hij hulp bij moest halen. Er vielen dan vaak kwartjes, je zág gewoon in de ogen van de cliënt dat er hoop gloorde aan de horizon. Echt gaaf.

Ook in supervisie

 

In supervisie zie ik ook weleens glimmertjes in de ogen bij mijn supervisanten.

Enkele maanden geleden zo’n treffend voorbeeld: een jeugdhulpverlener die het allemaal heel prachtig kon zeggen. En dan écht prachtig, bedoel ik. Hij kon heel goed de vinger op de zere plek leggen en bracht zelf ook mooi in kaart waar zijn ontwikkelvragen zaten en was hier actief mee aan het uitproberen. Hij gebruikte niet eens te veel woorden.

En het kwam allemaal uit zijn hoofd. Zijn hart leek niet mee te doen.

 

 

Werken met delen

Ik heb hem laten stoppen met praten. Ben met hem de interventie “werken met delen” aangegaan. Dit is een werkvorm die uit de NLP komt. Kortgezegd gaat het erover dat je de verschillende “delen” van de cliënt/supervisant aanspreekt. Bijv. “de stresskip”, “de control freak”, “de verstandige”, “de vrolijke”, etc. (deze namen bedenkt de cliënt/supervisant zelf).

Ik vind deze interventie altijd een beetje spannend om te doen, omdat ik bang ben dat de supervisant het te soft vindt. En het mooie is: dit is nog nooit gebeurd! Sterker nog: er komen prachtige inzichten uit. Ook bij deze hulpverlener.

Stilte

Doordat ik deze man aansprak op zijn “delen”, ging zijn lijf ook meedoen. En zijn onderbewuste. Hij ervaarde dat de schijnbaar conflicterende delen die in hem zitten elkaar juist versterken. Hij dacht altijd dat die eigenschappen elkaar de tent aan het uitvechten waren. Maar dit was niet waar, merkte hij nu.

Indrukwekkend om dat te zien gebeuren.

Hij was er stil van. En ik ook.

Kippenvel

Wil jij jezelf en mij ook kippenvel bezorgen? Zin om inzichten op te doen en daardoor je professionele ontwikkeling een boost te geven?

Overweeg dan serieus om in supervisie te gaan. Supervisie is een prachtige, krachtige leermethode om je professionaliteit te vergroten en uit te breiden.

Marion Kemeling

Marion Kemeling-Schurink is geregistreerd supervisor. In het verleden heeft ze als jeugdzorgwerker in het onderwijs gewerkt. Marion biedt supervisietrajecten aan voor jeugdzorgwerkers. Deze trajecten zijn geaccrediteerd voor 50 punten door het SKJ.
Supervisie kun je individueel volgen. Dan ontvang je 10 bijeenkomsten van een uur.
Je kunt supervisie ook in duo’s of trio’s volgen. De bijeenkomsten zijn dan wat langer, omdat je niet alleen van jezelf en de supervisor leert, maar ook van elkaar.

Neem voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact op met Marion via Spoor7.